Miért olyan fontos a kiegyensúlyozás?

Miért zajosabbak egyes gépek, mint mások? Miért forog be alulra a szelep a kerékpárnál, ha szabadon foroghat a kerék? Miért remeg be egy autó lendkereke meghatározott sebességeken? Szinte naponta találkozhatunk ilyen jelenségekkel, amelyek hatását gyakran alábecsüljük – ez a kiegyensúlyozatlanság.

A kiegyensúlyozatlanság fogalma a "súly" szóra vezethető vissza. Egy mérleg egyensúlyban van, ha az állványának mindkét oldalán azonos súly van. Ugyanilyennek tekinthető egy rotornál a tömegeloszlás a forgástengelyére vonatkoztatva. A tömegeloszlás egyenetlenségét kiegyensúlyozatlanságnak nevezzük. Forgáskor ez centrifugális erőként nyilvánul meg – olyan rezgések és zajok formájában, amelyek növekvő fordulatszámmal egyre erősebbekké és zavaróbbakká válnak.

Élettartam
A kiegyensúlyozatlanságból adódó rezgések erősen igénybe vehetik a csapágyakat, a házakat és az alapozásokat, ezért ezek fokozottabb kopásnak vannak kitéve. A kiegyensúlyozatlan alkatrészeket tartalmazó termékeknek gyakran rövidebb az élettartamuk.

Biztonság
A rezgések miatt csökkenhet a csavarok és az egyéb szorítókötések súrlódása, ami miatt az alkatrészek meg is lazulhatnak. A rezgések tönkretehetik az elektromos kapcsolókat, a vezetékek letörhetnek a csatlakozóikról. A kiegyensúlyozatlanság jelentős mértékben csökkentheti egy gép üzembiztonságát. Mind az ember, mind a gép veszélybe kerülhet.

Minőség
A nyugtalanul forgó elektromos szerszám nem teszi lehetővé a pontos munkát. Idegesíti a használóját, és gyorsabban kifárasztja. A rezgések a szerszámgépeken is lényegesen rontják a megmunkálás pontosságát. Egy nagysebességű köszörűgép vagy famegmunkáló gép pontatlanul dolgozik és több selejtet gyárt, ha az orsó és a szerszámok nincsenek pontosan kiegyensúlyozva.

Versenyképesség
A nyugodt, csendes futás a minőség megítélésénél is komolyan latba esik, ezért a rezgések lényegesen ronthatják egy termék versenyképességét. Az erősen rezgő háztartási készülék, a zajos autó olyan termék, amely aligha állhatja meg a helyét a piacon.
A kiegyensúlyozatlanságból származó erők, a zavaró rezgések és zajok a kiegyensúlyozással megszüntethetők.
Ennek során azáltal, hogy javul egy rotor tömegeloszlása, a csapágyaira kisebb centrifugális erők hatnak. A kiegyensúlyozásnál ugyanakkor a kiegyensúlyozatlanság fajtáit is figyelembe kell venni.

A kiegyensúlyozatlanság fajtái
A kiegyensúlyozatlanságok a hatásuk alapján különböző fajtákba sorolhatók. Egy rotor kialakítása és feladata mellett a kiegyenlítési síkok helyzete és a kiegyensúlyozási tűrés megválasztása is befolyásolja a kiegyensúlyozatlanság fajtáját. A kiegyensúlyozatlanság fajtái: